Przygotowanie: 40 minut
Pieczenie: ok.10-12 minut (180 °C z termoobiegiem)
Składniki na ok. 60 sztuk
Ciasto:
- 2 jajka
- 200 g miękkiej margaryny/masła
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
Dodatkowo:
- 100 g posiekanych dowolnych orzechów (u mnie orzeszki ziemne - bez soli)
- dowolna konfitura/dżem (ok. pół słoiczka)
Wykonanie:
- Mąkę przesiać na blat, dodać masło. Całość posiekać nożem. Do ciasta wsypać cukry, wbić żółtka (białka odlać do osobnego naczynia). Całość zagnieść i włożyć do lodówki na około 30 minut w celu schłodzenia.
- Z ciasta uformować kulki o średnicy ok. 2-3 cm, delikatnie zgniatać dłońmi i zanurzać w roztrzepanym białku a następnie obtaczać w orzeszkach.
- Ciastka wykładać na blachę a w środku każdej kuleczki robić delikatne wgłębienie i wkładać po porcji konfitury.
P.S.:
- Moim zdanie chłodzenie ciasta nie jest obowiązkowe - nigdy tego nie robiłam : )
- Jeśli zamiast konfitury masz zamiar użyć dżemu to lepiej będzie go najpierw zmiksować ( ja to robię blenderem) - unikniesz problemu z nakładaniem dżemu do wgłębienia ciasteczek.
- Nie polecam również nakładać zbyt dużej ilości konfitury/dżemu -ponieważ podczas pieczenia nadmiar ''wylewa'' się z ciasteczek ; )
Źródło: Wydanie specjalne magazynu "Dobre Rady"
Pozdrawiam!; )
2 komentarze:
mnie się nie chce piec, ale zmuszę siostrę:) ot co:) (KAsia s.)
:) mniam mniam zmuszę siostrę do wypieków :) (Kasia S.)
Prześlij komentarz