Kolorowe, letnie tartaletki z maślanego kruchego
ciasta z dodatkiem masy budyniowej i owoców lata ; )
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny
Pieczenie: ok. 20 minut
Składniki na ok. 10 tartaletek
Składniki:
Ciasto kruche:
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka / wody
- 250 g mąki
- 50 g cukru pudru
Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- budyń o ulubionym smaku
- 1 masło / margaryna
- cukier puder do smaku
Wykonanie:
- Składniki na kruche ciasto szybko ugnieść, włożyć do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia.
- Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim foremki do tartaletek i piec ok. 20 minut.
- Zrobić budyń i go wystudzić.
- Tłuszcz utrzeć na gładką masę z dodatkiem cukru pudru.
- Do ubitej masy dodawać stopniowo budyń.
- Tartaletki podać z masą budyniową i dowolnie ozdobić.
- Gotowe!
Źródło: Ciasto kruche z przepisu Jamiego Olivera
- Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim foremki do tartaletek i piec ok. 20 minut.
- Zrobić budyń i go wystudzić.
- Tłuszcz utrzeć na gładką masę z dodatkiem cukru pudru.
- Do ubitej masy dodawać stopniowo budyń.
- Tartaletki podać z masą budyniową i dowolnie ozdobić.
- Gotowe!
Źródło: Ciasto kruche z przepisu Jamiego Olivera
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz