poniedziałek, 21 stycznia 2013

Fale Dunaju


Jedno z najlepszych ciast do zrobienia ''na szybko'' ; )
Mięciutkie i wilgotne. Pychota! ; )



Przygotowanie: ok 20 minut

Pieczenie: ok. 40 minut (180°C z termoobiegiem)
Składniki na dużą blachę

Ciasto:

- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru (ja daję troszkę mniej)
- cukier waniliowy
- 5 jajek
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

- Ok. 5 jabłek
- Płatki migdałowe (opcjonalnie)

Wykonanie:

- Jabłka obrać, usunąć gniazda, każde jabłko przekroić na  6-8 części (w zależności od wielkości).
- Margarynę ucierać z cukrem i cukrem waniliowym.
- Gdy masa będzie puszysta dodać po jednym jajku.
- Do ubitej masy dodać następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Połowę ciasta wyłożyć na blachę, do reszty zaś wsypać kakao i mleko - zmiksować.
- Wyłożyć na jasną część ciasta.
- Jabłka układać na wierzchu ciasta według uznania ; )


Źródło: Przepis Mamy ; )


Pozdrawiam! : )

1 komentarz:

Unknown pisze...

Najlepsze Ciasto jakie może tylko byc : ))