Miękkie, puszyste babeczki z malinami i dodatkiem bardzo chrupiącej kruszonki...
połączenie idealne...takie wspomnienie ciepłych, letnich dni ; )
Polecam! ; )
Przygotowanie: ok. 10-15 minut
Pieczenie: 20-25 minut
Składniki na 12 babeczek
Składniki na ciasto:
- 120 g masła/margaryny
- 120 g cukru
- cukier waniliowy
- 200 ml maślanki
- 1 duże jajko
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
Kruszonka:
- 50 g masła/margaryny
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Dodatkowo:
- ulubione owoce, bakalie....
Wykonanie:
- Przygotować kruszonkę: (masło rozpuścić i gorące wlać do cukru i mąki - wymieszać).Odstawić.
- Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym.
- Gdy masa będzie puszysta dodać jajko a następnie maślankę.
- Do masy wsypać resztę produktów sypkich i wymieszać.
- Ciasto przelać do foremki na muffinki, posypać ulubionymi dodatkami ( u mnie maliny) a następnie wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Piec w piekarniku i zajadać ; )
Źródło: Mała Cukierenka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz