Ciasto, które miało być bardziej marchewkowe niż piernikowe... mimo wszystko - bardzo smaczne.
Przełożone domowymi powidłami, z dodatkiem orzechów i rodzynek.
Dobry pomysł gdy zalega nam zbyt duża ilość marchewki w lodówce a mamy ochotę na coś słodkiego ; )
Przygotowanie: ok. 20 minut
Pieczenie: 45 minut 180 °C
Składniki na dużą blachę ciasta
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (ja użyłam brązowy)
- 2 szklanki startej marchewki
- jabłko (starte na grubych oczkach)
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- przyprawa do piernika ( ja dodałam 2 łyżki)
- orzechy włoskie
- rodzynki
- słoik powideł śliwkowych
Wykonanie:
- Jajka ubić z cukrem.
- Do ubitej masy dodać wszystkie produkty sypkie na przemian z olejem.
- Na koniec wmieszać marchew z jabłkiem oraz rodzynki i orzechy (bakalie przed wmieszaniem posypać mąką).
- Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45 minut.
- Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia, następnie przeciąć ciasto na pół i przełożyć powidłami.
- Posypać cukrem pudrem i gotowe! ; )
Źródło: Ciasta czytelników
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz