czwartek, 7 lutego 2013

Rogaliki drozdzowe


Najlepsze rogaliki pod słońcem!Miękkie i delikatne.Można nadziać je czymkolwiek chcemy ; ) 
Uwaga-znikają z talerza w zastraszającym tempie ; p




Przygotowanie: 10 minut
Czas na wyrośnięcie ciasta: 1 godzina
Pieczenie: 10 minut
Składniki na około 50 rogalików

Ciasto:
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 80 g masła
- szczypta soli
- dowolne nadzienie : )

Wykonanie:
- W rondelku roztopić masło.
- Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę - wymieszać.
- Następnie dodać mąkę, jaja, ostudzone masło i sól.
- Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 3 części i każdą z nich wałkujemy na okrągły placek z którego wycinamy trójkąty na rogaliki.
- Nadziewamy, zwijamy i pieczemy ; )

Smacznego!


Źródło: Wielkie Żarcie


1 komentarz:

Marta pisze...

Najlepsze rogaliki jakie jadłam :) dzięki nim mam znowu centymetr w pasie więcej, ale warto było!! ;)