Pyszne letnie ciasto,które smakuje każdemu ;)
Słodko-kwaśne z chrupiącą bezą na wierzchu...polecam!
Przygotowanie: ok. 20 minut
Pieczenie ok. 40-45 minut
Składniki na dużą blachę ciasta
Składniki:
*Ciasto:
- 250 g masła/margaryny
- 175 g cukru
- cukier waniliowy
- 4 żółtka + 2 całe jaja
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
*Beza:
- 200 g cukru
- 4 białka
*Dodatkowo:
- 500 g czerwonych porzeczek
Wykonanie:
- Tłuszcz utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym na gładką masę.
- Do gładkiej już masy dodać żółtka i jajka-wymieszać, a następnie dodać mąki i proszek do pieczenia.
- Ciasto wylać na blachę i piec ok. 25 minut.
- Gdy ciasto będzie już podpieczone, ubić białka z cukrem na sztywno.
- Obrane porzeczki wysypać na ciasto, nałożyć równomiernie białka i piec ok. 20 minut.
- Gotowe!
Źródło: z przepiśnika
3 komentarze:
Zrobiłam :)
tylko...beza mi nie wyszła ( za to pianka i to z rosą ;p )ale też pyyycha :)
Sylwia
Właśnie upiekłam to ciasto. Wyszło fantastyczne! Nie wytrzymałam i spróbowałam jeszcze ciepłego - super, mniam! Wysokie ciasto i równie wysoka, wypieczona beza(dodałam tylko do niej łyżeczkę mąki ziemniaczanej). Przepis pozwolę sobie wpisać do swojego przepiśnika:)
~Bazikotek~
Świetny przepis, ciasto rewelacja😊
Prześlij komentarz