środa, 17 lipca 2013

Ciasto ucierane z porzeczkami i beza


Pyszne letnie ciasto,które smakuje każdemu ;)
Słodko-kwaśne z chrupiącą bezą na wierzchu...polecam!




Przygotowanie: ok. 20 minut
Pieczenie ok. 40-45 minut
Składniki na dużą blachę ciasta

Składniki:
*Ciasto:
- 250 g masła/margaryny
- 175 g cukru
- cukier waniliowy
- 4 żółtka + 2 całe jaja
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*Beza:
- 200 g cukru
- 4 białka

*Dodatkowo:
- 500 g czerwonych porzeczek

Wykonanie:
- Tłuszcz utrzeć z cukrem,cukrem waniliowym na gładką masę.
- Do gładkiej już masy dodać żółtka i jajka-wymieszać, a następnie dodać mąki i proszek do pieczenia.
- Ciasto wylać na blachę i piec ok. 25 minut.
- Gdy ciasto będzie już podpieczone, ubić białka z cukrem na sztywno.
- Obrane porzeczki wysypać na ciasto, nałożyć równomiernie białka i piec ok. 20 minut.
- Gotowe!




Źródło: z przepiśnika 

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Zrobiłam :)

tylko...beza mi nie wyszła ( za to pianka i to z rosą ;p )ale też pyyycha :)

Sylwia

Unknown pisze...

Właśnie upiekłam to ciasto. Wyszło fantastyczne! Nie wytrzymałam i spróbowałam jeszcze ciepłego - super, mniam! Wysokie ciasto i równie wysoka, wypieczona beza(dodałam tylko do niej łyżeczkę mąki ziemniaczanej). Przepis pozwolę sobie wpisać do swojego przepiśnika:)

~Bazikotek~

Anonimowy pisze...

Świetny przepis, ciasto rewelacja😊