piątek, 22 lutego 2013

Ciasto budyniowo-orzechowe

Dzisiaj przepis na coś słoodkiego ; )
Miodowe ciasto, przełożone miodowym budyniem...z miodowymi orzeszkami na wierzchu : )
Pyszne ; p





Przygotowanie: ok. 1 godzina
Pieczenie: 10 minut w 180 °C (jeden blat ciasta)
Składniki na standardową, dużą blachę ciasta


Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 150 g masła / margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody

Masa budyniowa:
- 2  i pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu bez cukru
- 250 g masła / margaryny
- łyżka miodu

Masa orzechowa:
- 250 - 300 g orzechów (dowolnych-włoskie, laskowe, arachidowe, mix ; ) )
- 75 g masła / margaryny
- 5 łyżek cukru ( może być mniej)
- 2 łyżki miodu

Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części, każdą osobno piec w dużej formie przez 10 minut w 180 °C.
- 2 szklanki mleka wlać do rondelka, dodać cukier i miód.W pół szklanki mleka rozrobić proszek budyniowy.Ugotować budyń.
- Do gorącego budyniu dodać masło i mieszać do rozpuszczenia.
- Gorącą masą zalać blat ciasta, przykryć drugim.
- Masło rozpuścić z cukrem i miodem, następnie dodać orzechy.
- Gotową masę wyłożyć na wierzch ciasta.

Smacznego!





Źródło: Moje Wypieki ( przepis trochę zmodyfikowany)



2 komentarze:

Anonimowy pisze...

masa budyniowa się nie zsiadła :(
może czegoś brakuje?

Unknown pisze...

Robiłam to ciasto już tyle razy i zawsze mi wychodziło...
Składniki podałam wszystkie...
Ta masa potrzebuje leżakowania ok. 2 godzin w zimnym miejscu, może za szybko próbowałaś/eś rozkroić?