Smaczne ciasto dla miłośników jabłek i budyniu ;)
Przygotowanie: ok. 30 minut
Pieczenie: ok 1 godzina
Składniki na dużą blachę
Składniki:
- 5 szklanek mąki
- kostka masła/margaryny
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Masa:
- 2 budynie śmietankowe/waniliowe już z cukrem
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 kg jabłek (renet)
- cynamon do smaku
Wykonanie:
- Masło roztopić.
- Wszystkie składniki na ciasto wyrobić.
- Podzielić na dwie części - jedną częścią wyłożyć formę a drugą włożyć do zamrażarki na czas przygotowywania reszty ciasta.
- Jabłka obrać, pokroić w cienkie plasterki i posypać cukrem i cynamonem.
- Wyłożoną ciastem formę wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym i wlać do reszty gotującego się mleka.Zagotować.
- Podpieczone ciasto posypać solidnie bułką tartą, wysypać jabłka a następnie polać równomiernie budyniem.Na sam koniec rozwałkować resztę ciasta i przykryć wierzch.
- Piec w 190 stopniach Celsjusza około 40 minut.
Pozdrawiam!
Źródło: Book me a Cookie
- Pół szklanki mleka rozmieszać z proszkiem budyniowym i wlać do reszty gotującego się mleka.Zagotować.
- Podpieczone ciasto posypać solidnie bułką tartą, wysypać jabłka a następnie polać równomiernie budyniem.Na sam koniec rozwałkować resztę ciasta i przykryć wierzch.
- Piec w 190 stopniach Celsjusza około 40 minut.
Pozdrawiam!
Źródło: Book me a Cookie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz