wtorek, 2 kwietnia 2013

Smietanowiec


Przepis na lekkie ciasto, które zawsze gości podczas świąt na naszym stole; )




Przygotowanie: ok. 2 godzin (pieczenie, chłodzenie)
Pieczenie: ok. 35-40 minut
Składniki na dużą blachę

Składniki:

*Biszkopt:
- 6 jaj (oddzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżki octu
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*Masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany kremówki
- półtora szklanki mleka
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki żelatyny
- 4 różnokolorowe galaretki

Wykonanie:
- Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody.Wlać do głębokiego talerza do stężenia.
*Biszkopt:
- Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
- Do ubitych białek dodać po kolei żółtka i ocet.
- Delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wlać do formy i piec do suchego patyczka.
- Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.
*Masa śmietanowa:
- Żelatynę rozpuścić w nieco więcej niż pół szklanki wody.
- Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować i mieszać do rozpuszczenia cukru.
- Rozpuszczoną żelatynę wlać do słodkiego mleka i mieszać do ostudzenia.
- Stężoną galaretkę pokroić w duże kostki i wsypać do dużej miski.Galaretkę zalać śmietanką.
- Ostudzone mleko z żelatyną przelać do śmietanki z galaretką i mieszać do momentu gdy zacznie się ścinać- wtedy szybciutko trzeba zalać masą część biszkoptu i przykryć drugą : )
- Posypać cukrem pudrem i odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego!




Źródło: Przepis Mamy ;)


Brak komentarzy: