Przepyszne ciasto, które koniecznie trzeba upiec!
Aktualnie mój numer jeden ;)
Nie za słodkie, kruche z lekką pianką i kwaskowatymi owocami...boskie ;)
Przygotowanie: ok. 20 minut (+ godzina mrożenia)
Pieczenie: ok. 1 godziny
Składniki na dużą blachę
Składniki:
*Kruche ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kostka masła/margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
*Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
*Dodatkowo:
- owoce (np. maliny, jagody, wiśnie, truskawki) - jeśli mrożone to nie rozmrażać
- cukier puder
Wykonanie:
- Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części - 60% i 40% - osobno zafoliować i włożyć do zamrażarki na około godzinę.
- Po zmrożeniu, wyjąć większą część ciasta, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i piec ok. 20 minut do zrumienienia.
- Upieczone ciasto dokładnie ostudzić.
- Gdy ciasto jest już gotowe zabieramy się za piankę.
- Białka ubijamy stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy ( po łyżce).
- Następnie dodajemy proszek budyniowy i miksujemy aż dokładnie się rozpuści.
- Na końcu delikatnie wlewamy olej i miksujemy do połączenia się składników.
- Na podpieczone ciasto wylewamy piankę na to układamy owoce i ścieramy resztę ciasta na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz