czwartek, 2 maja 2013

Karpatka


Po długiej nieobecności zapraszam na pyszną karpatkę ; )




Przygotowanie: ok. pół godziny
Pieczenie: pół godziny na jedną część ciasta w 190 ° C z termoobiegiem
Składniki na formę o wymiarach 32 x 23 cm

Składniki:
*Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła/margaryny
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*Masa:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- pół kostki masła
- 4 łyżki mąki pszennej 
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka

Wykonanie:
*Ciasto:
- Masło rozpuścić w rondelku, dodać wodę i zagotować.
- Do gotującego się masła i wody dodać mąkę i energicznie wymieszać żeby nie powstały grudki (najlepiej mikserem).
- Gdy masa nieco wystygnie dodać jajka i proszek do pieczenia i zmiksować na gładką masę.
- Foremkę natłuścić masłem i obsypać mąką krupczatką bądź kaszą manną, wyłożyć łyżką połowę ciasta parzonego i piec przez ok. 30 minut.
- Z kolejną częścią ciasta postąpić tak samo ;)
* Masa:
-2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy zagotować.
- Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąkami i jajami i wlać do gorącego mleka.
- Gotować ok. 1-2 minuty ciągle mieszając po to by nie powstały grudki.
- Gorącą masą zalać 1 płat ciasta i przykryć drugim.
- Gotowe!




Źródło: Moje Wypieki

Brak komentarzy: