sobota, 11 maja 2013

Sernik bez sera


Do upieczenia zmusiła mnie moja ciekawość...
czy sernik bez sera to w ogóle sernik?;)
Nie wiem czy nim jest czy nie ale ciasto jest naprawdę pyszne ;)




Przygotowanie: ok. 30 minut
Pieczenie: ok 70 minut
Składniki na dużą blachę

Składniki:
*Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 250 g margaryny
- 6 żółtek

*Masa:
- 4 śmietany 18% (330 ml każda)
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 budynie śmietankowe bez cukru

*Dodatkowo:
- puszka brzoskwiń z syropu

Wykonanie:
- Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części.
- Jedną częścią ciasta wyłożyć formę a drugą włożyć do zamrażarki.
- Formę z ciastem włożyć do piekarnika na ok. 15-20 minut w 175 °C do zrumienienia.
- Śmietanę ubić, dodać budynie i dokładnie wymieszać by się rozpuściły.
- Ubić białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
- Ubitą pianę delikatnie połączyć ze śmietaną i dokładnie wymieszać.
- Masę wylać na podpieczone ciasto, ułożyć pokrojone i posypane mąką brzoskwinie a następnie zetrzeć resztę ciasta na grubych oczkach tarki.
- Piec ok. 70 minut w 175 °C.

Smacznego!




Źródło: MojeCiasto.pl

Brak komentarzy: