poniedziałek, 29 lipca 2013

Ciasto drozdzowe z jagodami, malinami i kruszonka



Bardzo smaczne drożdżowe ciacho z owocami lata ;)




Przygotowanie: ok. 1,5 godziny
Pieczenie: 35-45 minut
Składniki na dużą blachę


Składniki:
- 500 g mąki
- 100 g masła/margaryny
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 40 g drożdży
- szklanka mleka
- cukier waniliowy
- dowolne owoce

Wykonanie:
- W ciepłym mleku, z łyżeczką cukru rozpuścić drożdże - pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
- Masło/margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
- Mąkę,jaja,cukier,masło oraz rozczyn wyrobić na gładkie ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę,posypać owocami i kruszonką i piec w 180 ° C.




Źródło: Kolorowo w kuchni

3 komentarze:

Karolina pisze...

wracaj tu i dawaj przepisu na zimę! :) tylko dietetyczne! ;) pozdrawiam! :))

Unknown pisze...

wielki come back już niedługo;)

Anonimowy pisze...

Ewuś... podziel się przepisami ;p! taaaka przerwa Ci wystarczy :)

Sylwia:)