poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Muffinki czekoladowo-wisniowe


Pyszne muffinki niezawodnej Nigelli...
Wilgotne, nie za słodkie...do upieczenia znów ;)




Przygotowanie: ok. 15 minut
Pieczenie: ok. 25 minut
Składniki na 12 muffinek

Składniki:
- 125 g masła/margaryny
- 100 g gorzkiej czekolady
- 300 g dżemu wiśniowego
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Wykonanie:
- Czekoladę rozpuścić razem z masłem na malutkim ogniu.
- Dodać dżem, cukier, sól i jajka - wymieszać.
- Na sam koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem i sodą.
- Przelać do formy i piec.
- Ostudzone muffinki dowolnie ozdobić (ja polecam zdecydowanie polać je roztopioną gorzka czekoladą - mmmmmmmmmmmmmmmmmmm.....).

Smacznego!!




Źródło: Nigella Lawson "Jak być domową boginią".


1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Choć zjadłam niewiele, te już są moimi ulubionymi, bo nie ma lepszego połączenia od wiśni z czekoladą :)