poniedziałek, 4 marca 2013

Babka zebra


Świetny pomysł na wypiek smaczny, prosty i efektowny ; )




Przygotowanie: ok. 15 minut
Pieczenie: 1 godzina
Składniki na okrągłą foremkę zebry ; p

Składniki:
- 5 jaj
- 3 szklanki mąki + 2 łyżki
- niecała szklanka cukru ( w oryginale jest półtora szklanki-dla mnie zdecydowanie za dużo)
- cukier waniliowy
- szklanka oleju
- szklanka wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
- Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę.
- Do ubitej masy dodać mąkę z proszkiem, olej i wodę - delikatnie wymieszać.
- Ciasto podzielić na dwie porcje - do jednej dodać 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.
-Na środek formy nakładać po 2 łyżki raz ciemne ciasto, raz jasne ( ma się stopniowo rozlewać).
- Piec około godziny, wystudzić i polać roztopioną gorzką czekoladą... ;)




Smacznego!

Źródło: Ewa Wachowicz

1 komentarz:

Unknown pisze...

Jest genialna ! Polecam ją zrobić :)