sobota, 16 marca 2013

Szarlotka spod samiuskich Tater


Pyszna, soczysta szarlotka zachęcająca do jej zrobienia wszystkim ;p




Przygotowanie: ok. 20-30 minut
Pieczenie: ok. półtora godziny
Składniki na dużą blachę.

Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 g masła/margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 100 g cukru pudru ( jak dla mnie mogłoby być troszkę więcej)

Dodatkowo:
- 2-3 kg szarej renety (koniecznie)
- 3 łyżki cukru pudru
- cynamon

Wykonanie:
- Składniki na ciasto (zimne z lodówki) zagnieść szybko, owinąć folią i włożyć do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek ; )
- jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki (ja użyłam mojej maszynki do mielenia mięsa i końcówki do talarków...jeśli takiej nie posiadacie to można to zrobić zwykłą tarką bądź po prostu nożem ( oczywiście czas przygotowywania ciasta się ''nieco'' wydłuża ;p ))
- Jabłka delikatnie oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.
- 2/3 ciasta wykleić spód blachy, wyłożyć jabłka a pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Piec i delektować się zapachem, który roznosi się po całej kuchni ;)

Smacznego!




Źródło: Chilli Bite

Brak komentarzy: