środa, 13 marca 2013

Drozdzowe ''Leniwe''


Dlaczego leniwe?Bo bez wyrabiania, praktycznie bez wysiłku ; )
Miękkie jak puch i wilgotne ; )




Przygotowanie: 2 godziny i 10 minut
Pieczenie: 30-40 minut
Składniki na dużą blachę

Składniki na ciasto:
- 100 g drożdży
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka letniego mleka
- cukier waniliowy
- 4 i pół szklanki mąki

Kruszonka: 
- 200g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła/margaryny

Dodatkowo:
- ulubione dodatki (u mnie suszone owoce ( wcześniej namoczone w gorącej wodzie))

Wykonanie:
- Do dużej miski (ciasto sporo wyrośnie) wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże, jajka, cukier, cukier waniliowy, olej.
- Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, do połączenia składników.
- Następnie wsypać delikatnie mąkę, tak aby pokryła cały wierzch rozczynu i UWAGA: Nie mieszać! ; )
- Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
- Gdy ciasto już wyrośnie, wymieszać delikatnie ale dokładnie na jednolitą masę.
- Zrobić kruszonkę: masło roztopić i gorące wlać do cukru i mąki.
- Ciasto wyłożyć do formy, posypać kruszonką i piec w 180 °C ok 30-40 minut.




Źródło: Moje Ciacho



Brak komentarzy: